Kimbusgården

Viltspår

Viltspår är en aktivitet som passar alla hundar oavsett ras och ålder. Från början det en metod att träna eftersökshundar men idag är majoriteten av kursdeltagarna inte jägare. Det finns olika skäl till att man börjar träna sin hund men många hoppas på ett championat. Att det sedan är en aktivering som ger en trött och nöjd hund är bara ett plus. De flesta hundar blir extra nöjda av just viltspår och det kan bero på att man tillgodoser jaktbehovet som finns hos alla hundar.

Vilket skäl man än har för att börja träna sin hund i viltspår så måste man först lära sig att lägga spår. Sedan ska man komma överens med hunden om vad den ska spåra, att lära den spåra behöver vi inte – det kan den redan. Vi måste också lära oss läsa hunden för att se när den följer spåret och när den avviker. Sist men inte minst ska vi lära oss lita på vår hund och det tränar vi när någon annan lagt spåret och vi inte vet var det går.

Jag tycker det är viktigt att man redan från början lägger sina egna spår och inte kommer till “dukat bord”. Jag går också med alla kursdeltagare när de spårar för att ge kritik och goda råd. Detta gör att kurstillfällena har en tendens att dra ut på tiden.

Jag försöker ordna minst ett par ”officiella prov” varje år, ibland i kombination med en tävling “på skoj”.

Vi erbjuder följande Viltspårverksamhet:

  • Grundkurs, 8 gånger
  • Öppenklasskurs, 8 gånger
  • Spårläggarkurs / helg
  • Eftersökskurs
  • Spår för berikning
  • Träningsgrupp för prov

På en viltspårkurs lär du dig lägga spår, läsa hunden i spåret. Ni lär er också att samarbeta och hunden får bättre självförtroende. Träningen sker i positiv anda.

På köpet får du utevistelse i naturen och social samvaro med andra hundägare.

Kurserna startar så snart vädret tillåter efter nyår.

Hör av dig  och gör gärna en intresseanmälan!

2019-05-31

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial